[email protected] +31 6 28090022
Trustmark webshop

Vanaf €200,- gratis verzonden

Advies van experts

UNIEK ASSORTIMENT

PRIJZEN INCLUSIEF BTW

Informatiecentrum

Verschillende handleidingen, tabellen en video’s over diverse metaaloppervlaktebehandeling processen

wat is chemisch zwarten

zwart oxide mes 2

Chemisch zwarten, wat is dat?

Chemisch zwarten, ook wel bekend als metaal zwarten of metaal blauwen, is een proces dat ferrometalen, metalen die voornamelijk bestaan uit ijzer gemixt met een ander metaal zoals staal, roestvast staal, koper en legeringen op koperbasis, een donkere afwerking geeft met licht roestwerende eigenschappen. Het kleurresultaat kan variëren van lichtgrijs tot diepzwart.

zwart oxide mes 1

In tegenstelling tot galvaniseren, waarbij een laag zink aangebracht wordt op koper en hiermee de afmetingen van het oorspronkelijke object vergroot, zijn de afmetingen van het object bij chemisch zwarten minimaal veranderd.

Dit maakt het geschikt voor nauwkeurige onderdelen zoals tandwielen, horloges, bouten en moeren.

Wij bieden diverse oxide vloeistoffen om thuis zelf metaal zwart te maken. Deze zijn Verzinkshop Zwart Oxide, Verzinkshop Zwart Oxide Ultra voor een nog donkerdere afwerking en om roestvrij staal te zwarten is er Verzinkshop Zwart RVS Oxide.

Het is belangrijk om te onthouden dat gezwart staal geen hoge roestwerende eigenschappen heeft en daarom niet geschikt is voor zware buitentoepassingen of corrosieve omgevingen. Om roest te voorkomen, moet het metaal na het zwarten verzegeld worden met een sealer zoals Verzinkshop DeepSeal of Verzinkshop Acryl Sealer, of te behandelen met een wax, lijnzaadolie of blanke lak.

 

Voordelen van chemisch zwarten:

bouten-chemisch-rvs-zwarten
  • Chemisch zwarten gebeurt bij kamertemperatuur, tussen de 20 en 30 graden
  • Geeft een egale, dekkende zwarte afwerking aan metalen voorwerpen
  • Geen gevaarlijke dampen zoals bij heet zwarten
  • Afmetingen van het basismetaal blijven hetzelfde
  • Heeft geen invloed op de geleidbaarheid van het metaal
  • Biedt een licht verbeterde corrosieweerstand
  • Heeft een licht smerende werking voor bewegende delen
  • Geen waterstofbrosheid

 

Waar wordt chemisch zwarten voor gebruikt?

Een chemisch gezwarte afwerking schilfert niet. De verminderde lichtweerkaatsing, verbeterde smering en hechting maken het ideaal voor gebruik op onder andere:

Auto-onderdelen, kettingen en tandwielen

interne onderdelen van de motor en versnellingsbak voor een betere smering en roestwerende eigenschappen van de interne onderdelen.

Bevestigingsmateriaal

Hang- en sluitwerk

optische toepassingen

De lucht- en ruimtevaartindustrie

Microscopie

printplaten

Architecturale afwerking

 

Zelf rvs zwarten, of zelf metaal of staal zwart maken, is erg simpel

Het zelf zwart maken van staal of metaal, zoals rvs, is eenvoudig te doen. Voordat je begint met het proces, is het belangrijk om het metaal te reinigen en te behandelen om het voor te bereiden op het proces. Alkalische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen, zoals aceton en alcohol, zijn geschikt om verontreinigingen te verwijderen. Sommige metalen, zoals roestvast staal, moeten misschien eerst geactiveerd worden met behulp van een zuur. Dit is soms nodig om een goed resultaat te halen met het chemisch zwarten. Kijk hier voor meer informatie over het activeren van metaal.

Oppervlakken die ernstig verroest of vervuild zijn, kunnen soms machinaal bewerkt, gestraald, gebeitst met zuur of chemisch gestript moeten worden voordat ze volledig voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je schoon water klaar hebt om het voorwerp af te spoelen voordat het gezwart wordt, om vervuiling van de vloeistof te voorkomen en de levensduur ervan te verlengen. Onderdelen die niet goed zijn voorbereid kunnen problemen opleveren tijdens of na het proces en een ongewenste afwerking krijgen, zoals vlekken of geen goede hechting.

 

Het object chemisch zwarten en beschermen

Als het metaal vrij is van roest, verontreinigingen en vet, kan het voor de laatste keer worden afgespoeld met water voordat het in een bad met bijvoorbeeld de Caswell zwart oxide vloeistof wordt gedompeld. Dit proces duurt enkele seconden tot tientallen seconden, afhankelijk van het gewenste resultaat. Nadat het gewenste resultaat is bereikt, is het belangrijk om het voorwerp af te spoelen om te voorkomen dat de vloeistof zijn werk blijft doen en het object nog donkerder wordt.

Het voorwerp dient direct bewerkt te worden met een sealer, zoals de Caswell penetrating sealer voor een diepzwarte afwerking op oliebasis of de Caswell droge sealer voor een zijdeglans droge afwerking. Als dit niet gebeurt, is er een grote kans dat het object gaat oxideren in de open lucht. De kans hierop is nog groter dan als het voorwerp niet goed is afgespoeld.

https://www.youtube.com/watch?v=1DlPwq4zlOw

 

Deel deze post

De waardering van metaalzwarten.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.